Bensinkort – inte bara rabatt på bensin

1 december, 2018 av

På Bensinkort.nu jämförs de bästa bensinkorten – framförallt utifrån hur stor återbäring dessa ger. De flesta som tecknar dessa kreditkort gör det just för att få billigare drivmedel.

Men korten har även andra fördelar och rabatter. I vissa fall kan dessa rabatter väga så tungt att det blir helt avgörande för vilket kort som ska väljas. Ett axplock av andra förmåner är dessa:

Billigare reservdelar

Med ett bensinkort från en bensinkedja ges regelbundna rabatter i butiken. Ett exempel kan tas från OK/Q8 som har ”månadens erbjudande”. Då ges ett rabatterat pris på vissa utvalda produkter. Det kan då vara allt från något ätbart till reservdelar eller andra produkter till bilen. Som exempel kan nämnas att det i november 2018 gavs 500 kr rabatt om man köpte vinterdäck från Kumho eller Continental.

Dessutom ges bonus på alla kortköp vilket generar checkar eller återbäring som kan användas till att köpa saker från butiken billigare. Kom ihåg att kreditkorten inte ger någon bonus hos konkurrerande märken. Du kan därmed inte använda Circle K kreditkort och få bonus om du tankar hos OK/Q8.

Det är däremot enbart andra bensinkedjor som ses som konkurrenter. Det går exempelvis att köpa billiga reservdelar via www.Reservdelar24.SE eller hos bredare butiker som vänder sig mot hemmafixare, och där kan man också självklart räkna in verktyg för bilen och garaget, handlar man på exempelvis Jula.se kan man även förvänta sig bonus.

 

Sparränta

Sparräntan kanske inte är det som många tänker på när de ska välja bensinkort. Men den finns på många av de kort som ges ut av bensinbolagen och ger lite extra pengar förutsatt att man sätter in pengar på kortet.

I november 2018 var sparräntan på kreditkortet från Shell på 2,00 %. Det kan ställas mot OK/Q8 som samtidigt erbjöd 0,75%. Däremot skiljer sig kortet åt gällande hur stor summa som får sättas in. Shell har gränsen på 15 000 kr vilket alltså maximalt kan ge en ränteintäkt på 300kr per år. Hos Ok/Q8 är gränsen 150 000kr men då är räntan mindre än hälften istället.

En kaffe på köpet

Går du in på en bemannad bensinstation finns det nästan alltid nybryggt kaffe och bulle att köpa. Något gott som bjuder in till en paus på den längre bilfärden. Här kan både OK/Q8 och Circle K nämnas som exempel utifrån att de ger en gratis kaffe när man köpt ett visst antal koppar. Hos OK/Q8 är det var femte kopp gratis och hos Circle K var sjätte.

Reseförsäkring och tankafel-försäkring

Både Shell, Preem och Circle K har en tankafel-försäkring på kortet. Skulle du tanka fel drivmedel täcker försäkringen för kostnaden att tömma och rengöra tanken. Hos OK/Q8 ingår det däremot enbart i en tilläggsförsäkring som kan tecknas via dem.

Samtliga kreditkort som nämns på bensinkort.nu har däremot reseförsäkring. Betala resan med korten och den kompletterande reseförsäkringen gäller automatiskt. Några av de försäkringsdelar som brukar ingå i denna reseförsäkring är ersättning vid försenat flyg och vid försenat bagage samt i vissa fall även avbeställningsskydd.

Men ofta begränsat till enbart bensinkedjan

Det finns alltså flera fördelar än enbart bonus/återbäring med ett bensinkort. Samtidigt finns en tydlig nackdel med korten som ges ut av bensinkedjorna. Det är när det kommer till rabatter och erbjudanden hos externa företag.

Kreditkorten från bensinbolagen ger nästan enbart rabatter och erbjudanden inom det egna företaget, dvs på drivmedel och produkter från butiken.

Det kan exempelvis ställas mot Everyday Card. Ett kort som ger 1 % på allt drivmedel och 0,5 % på övriga inköp. Redan där är kortet bättre än vissa bensinkort. Men kortet ger även rabatt hos Hertz, Birka Cruises, GreatDays, Gekås i Ullared, Hotel With, Nextory, Preem m.m.

Tecknas kreditkortet för att få så stor bonus och höga rabatter som möjligt är det inte alls säkert att bensinkort från bensinbolagen är bäst. Något som också visas i jämförelsetabellen med bensinkort.