Bensinpriset passerar 16 kronor per liter

26 maj, 2018 av

Nu under andra halvan av maj 2018 så har alltså priset för 95 oktan, till slut, passerat gränsen 16 kronor per liter. Oväntat? Nej, det tycker inte vi på Bensinkort.nu i alla fall, det var bara en tidsfråga innan det skulle hända.

Den tidigare toppnoteringen för 95 oktan låg på 15,83 kronor per liter och det var i april 2012, efter den toppen har bensinpriset sakta gått nedåt och under de sista åren ofta legat under 14kr/litern. Anledningen till detta är att världsmarknadspriset på olja har varit betydligt lägre under dessa år.

Men varför en så snabb höjning den sista tiden?

Det beror i huvudsak på tre olika faktorer. Oljepris, svensk skatt och den svaga svenska kronan.

Råoljepriset var för 4-5 år sedan uppe på riktigt höga priser, det pendlade runt 110 US Dollar per fat (ca 159 liter) för att sedan väldigt kraftigt sjunka till nivåer mellan 40 och 60 US Dollar under 2015-2017. Sedan mitten av 2017 har dock priset stadigt pekat uppåt och numera (maj 2018) så ligger priset just under 80 US Dollar per fat.

Råolja (Brent) pris sista 5 åren

Automatisk skattehöjning

Tidigare under mandatperioden för den sittande Röd/Gröna regeringen fick de igen ett förslag i riksdagen som kan tyckas kontroversiellt även för svenska mått mätt. Skatten på drivmedel höjs automatiskt varje år räknat på den allmänna prisutvecklingen (kallas KPI – konsumentprisindex) plus ytterligare 2%

Dessa faktorer skapar en uppgång av priset för drivmedel och tittat på lite längre sikt så kommer den årliga automatiska skattehöjningen slå väldigt hårt på bensinpriserna i Sverige.

Kronan har tappat kraft

Den Svenska kronan har stadigt sjunkit gentemot de flesta andra valutor i världen, i början av maj fick vi svenskar fick betala mer än 10,65 för 1 Euro medan den Amerikanska Dollarn ligger på just under 9 kronor.

Det är lite oroande att kronan är så pass svag, till och med Riksgälden kommenterade detta faktum och meddelande att de skulle vidta åtgärder för att försöka stärka kronan. Om detta kommer att fungera får framtiden utvisa, valutamarknaden reagerade dock i princip inte alls efter Riksgälden pressmeddelande.

Kommer bensinpriset att gå upp eller ned?

Det ser faktiskt inte så ljust ut om man oroar sig över hög bensinkostnad. Bensinkort.nu har inte det kunnande som kräva för att se vart oljepriset kommer att ta vägen, dock kan man ju tänka att det finns många oljeberoende länder som gärna jobbar för att hålla kvar eller höja priset för olja, speciellt eftersom det varit så lågt under flera år.

Vilken regering vill ta bort den automatiska skattehöjningen på drivmedel? Tjaa, den som lovar något sådant innan valet i höst kommer säkert att få lite extra röster, men politiker (med vissa undantag) brukar inte behandla bilister så snällt.

Kommer kronan att stärkas, som då gör att vi får lite billigare bensin? Det kan vi verkligen hoppas på, dock finns ett uppenbart eventuellt problem och det är det kommande valet i september. Det enda som är helt klart är väl att ingen (av blocken) får majoritet och det kan bli en orolig höst/vinter, en orolig ”marknad” kan mycket väl göra att kronan inte alls förstärks utom tvärtom försvagas …

[ws_table id=”6″]

Listan med bensinkort är kontrollerad och uppdaterad i november 2018.